ЕКСПЕРТИ ОТ ХОЛАНДИЯ ПРОВЕДОХА ОБУЧЕНИЕ НА ЕКИПА НА МОН ЗА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Начало » Последни публикации

21.10.2016

Експерти от Холандия представиха пред екипа на Министерство на образованието и науката опита си за председателство на Съвета на ЕС.

Началникът на сектор „Образование, култура и аудиовизуални въпроси“ в постоянното представителство на Кралство Нидерландия към ЕС Мирко ван Мюйен и съветникът в холандското Министерството на образованието Макс Буено де Мескита изнесоха презентации за организиране и провеждане на председателството. Кралство Нидерландия беше председател на Съвета на ЕС в първата половина на тази година, а българското председателство стартира на 1 януари 2018 г.

Обучението беше открито от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която поздрави участниците в обучението и изтъкна колко е важно това председателство за международния авторитет на страната ни. Тя призова присъстващите да съберат възможно най-много информация от холандските си колеги, тъй като техният опит е безценен. В срещата се включи и зам.-министърът на образованието и науката Красимир Киряков. Той заяви, че Кралство Нидерландия е сред най-ярките примери за стабилно председателство на ЕС и устойчива образователна политика.

 Основните акценти бяха изработването на работна програма и приоритети на председателството, календар на събитията, човешки ресурси и обучение на екипа, финансиране, логистика, координация на ниво Брюксел и на ниво столица. Експертите споделиха опита си за работата на Комитета по образование, Съвета на ЕС по образование, младеж, култура и спорт, както и за организиране и провеждане на събития в рамките на председателството.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“