В ПРОЕКТОБЮДЖЕТА ЗА 2017 Г. СА ПРЕДВИДЕНИ 5 МЛН. ЛВ. ПОВЕЧЕ ЗА БАН

Начало » Последни публикации

28.10.2016

В проектобюджета за 2017 г. са предвидени 5 млн. лв. повече за Българската академия на науките. Субсидията на БАН за следващата година извън собствените й приходи ще бъде 78 млн. лв. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в Пазарджик в отговор на журналистически въпрос. 

Тя посочи, че от встъпването си в длъжност като министър през февруари настоява за образование и наука да бъдат отделяни повече средства. По думите й обаче много други ресори в държавата също се нуждаят от сериозно дофинансиране. Вицепремиерът допълни, че средства за наука има и по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и припомни, че в момента тече процедурата за центровете по компетентност и центровете за върхови постижения на стойност 350 млн. лв. 

Увеличението в бюджета на БАН ще отиде предимно за повишаване на заплатите на младите учени. Те ще могат да получават и допълнителни възнаграждения по различни проекти от Оперативната програма.

По повод протеста на учените от Академията, през следващата седмица в министерството ще се проведе среща на зам.-министър Иван Димов с ръководството на БАН и младите учени. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“