МИНИСТЪР КУНЕВА ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ „КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ“ НА 8 УЧИТЕЛИ

Начало » Последни публикации

03.11.2016

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева връчи на 8 учители наградата на МОН „Константин Величков“. Преподавателите бяха избрани от комисия в министерството след предложения на директорите на детските градини, училищата и обслужващите звена. Отличените педагози получиха грамота и по 1000 лева парична награда. 

Министърът поздрави наградените педагози и заяви, че трудът на българския учител не трябва да се почита само на 1 ноември и 24 май. „Вие сте тези, от които зависи какво общество ще имаме след години. Не само какви знания и умения ще имат децата ни, но и какви ценности, какви хора ще са“, каза Кунева. Тя беше категорична, че основен ангажимент й е връщането на авторитета на преподавателите. Изключително важно е да използваме всеки случай и министерството, и обществото да ви кажат „Благодаря“, добави Меглена Кунева.

Призът „Константин Величков“ е учреден през 2005г и традиционно се дава по случай  1 ноември - Ден на народните будители, за високи постижения и принос за развитие на образованието. Той се присъжда на преподаватели по различни предмети, разпределени в три категории – за работа с изявени и даровити деца и ученици или със специални образователни потребности (СОП), за методическа, творческа и иновативна дейност и за възпитателна дейност, работа с родителите и обществеността и извънкласни занимания. 

В първото направлениe награда получиха Ангелина Банчева-Байгънова (старши учител по математика в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ - Враца), Румяна Цветкова (директор на детска градина „Теменуга“ - Плевен с групи с деца със СОП) и Светлана Бюйлекова (старши учител по философски цикъл в ППМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък). 

За методическа, творческа и иновативна дейност министърът награди Тошко Христов (старши учител по история и цивилизации в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ - Велико Търново), Албена Борисова (учител по немски език в ПГПЧЕ „Петър Богдан“ - Монтана) и Йорданка Филева (главен учител по български език и литература във II СУ „Проф. Никола Маринов“ – Търговище).

В третата категория – за възпитателна дейност, работа с родителите и обществеността и извънкласни занимания, Кунева връчи наградите на Любка Панкова (директор на СУ „Васил Левски“ - с. Коларово, община Петрич) и Димитър Димитров (старши учител по математика в 125 СУ „Боян Пенев“ - София).

Директорът на ДГ „Теменуга“ подари на министър Кунева картина, изработена от децата в градината.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“