БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧАТ В ОБЛАСТТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Начало » Последни публикации

04.11.2016

Задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието още от предучилищното през училищното до висшето и науката. За това се разбраха  министърът на образованието и науката Меглена Кунева и сръбският й колега Младен Шарчевич. Двамата проведоха среща в учителската стая на гимназията "Г. Димитров" в Босилеград, която чества своята 75-годишнина. 

По време на срещата министър Кунева заяви, че българската страна провежда трайна, осъзната и дългосрочна политика за образованието на българските общности в чужбина, каквато е и тази в Босилеград. Тя подчерта, че в министерството е създадена специална дирекция с фокус върху обучението на българите в чужбина. 

Кунева заяви, че очаква да се подпише програмата за сътрудничеството в образованието между двете страни. Ще стигнем толкова далече, колкото ни е волята, а смятам, че тя е достатъчно голяма, каза вицепремиерът. Тя изрази очакване въпросът с учебниците на български език да се реши изцяло. 

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред образователните системи и науката в двете страни, в това число общата необходимост образованието да осъществи връзката с пазара на труда, включително и през дуалното обучение. 

България е активен участник в програмите „Еразъм+“ и „Хоризонт 2020“, към които може да се присъединят и учените от съседна Сърбия, подчерта министър Кунева. 

Двамата обсъдиха също възможността за обмен на повече студенти от двете страни. Кунева подчерта, че благодарение на увеличения почти тройно прием за студенти от диаспората, тази година в български университети са се записали близо 130 студенти от българските общности в Сърбия. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“