МИНИСТЪР КУНЕВА НА ЧЕСТВАНЕТО НА 75- ГОДИШНИНАТА НА ГИМНАЗИЯТА В БОСИЛЕГРАД: ПРОСПЕРИТЕТЪТ НА ТОЗИ КРАЙ, В КОЙТО ЖИВЕЯТ ТОЛКОВА БЪЛГАРИ, Е ОБЩА ЗАДАЧА

Начало » Последни публикации

04.11.2016

Всички знаем, че пътят към бъдещето е пътят на образованието. Това е нашият огромен капитал. Както няма образование без икономика, така няма и икономика без образование. Затова наша обща задача е просперитетът на този край, в който живеят толкова българи и в който има толкова талантливи деца. 

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на срещата с българската общност в Босилеград по време на честването на 75-годишнината от създаването на гимназията в града. На церемонията присъства и сръбският министър на образованието, науката и технологиите Младен Шарчевич.

В гимназията в момента се обучават в български паралелки деца от българската общност. Отделно по националната програма "Роден език и култура зад граница" МОН отделя средства за допълнително обучение по български език. Директорът на гимназията Антон Тончев заяви, че резултатите, които завършващите гимназията показват на матурите, са сравними с тези на най-престижните гимназии в Сърбия, а огромна част от възпитаниците й получават висше образование и достигат върхове в различни професионални сфери. 

Това е забележителна годишнина и история, която пазим близко до сърцето си и която ще градим заедно и в бъдеще, каза още министър Кунева. България ще продължава своята целенасочена образователна политика за българските общности зад граница. 

Отбелязването на годишнината събра представители на местната власт, бизнеса и бивши възпитаници на гимназията. На нея присъства и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов. По време на честванията беше прожектиран филм за историята на гимназията, а ученици представиха кратка постановка за създаването на училището с Указ на българския цар Борис III през 1941г. Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“