МИНИСТЪР КУНЕВА НА ЧЕСТВАНЕТО НА 75- ГОДИШНИНАТА НА ГИМНАЗИЯТА В БОСИЛЕГРАД: ПРОСПЕРИТЕТЪТ НА ТОЗИ КРАЙ, В КОЙТО ЖИВЕЯТ ТОЛКОВА БЪЛГАРИ, Е ОБЩА ЗАДАЧА

Начало » Последни публикации

04.11.2016

Всички знаем, че пътят към бъдещето е пътят на образованието. Това е нашият огромен капитал. Както няма образование без икономика, така няма и икономика без образование. Затова наша обща задача е просперитетът на този край, в който живеят толкова българи и в който има толкова талантливи деца. 

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на срещата с българската общност в Босилеград по време на честването на 75-годишнината от създаването на гимназията в града. На церемонията присъства и сръбският министър на образованието, науката и технологиите Младен Шарчевич.

В гимназията в момента се обучават в български паралелки деца от българската общност. Отделно по националната програма "Роден език и култура зад граница" МОН отделя средства за допълнително обучение по български език. Директорът на гимназията Антон Тончев заяви, че резултатите, които завършващите гимназията показват на матурите, са сравними с тези на най-престижните гимназии в Сърбия, а огромна част от възпитаниците й получават висше образование и достигат върхове в различни професионални сфери. 

Това е забележителна годишнина и история, която пазим близко до сърцето си и която ще градим заедно и в бъдеще, каза още министър Кунева. България ще продължава своята целенасочена образователна политика за българските общности зад граница. 

Отбелязването на годишнината събра представители на местната власт, бизнеса и бивши възпитаници на гимназията. На нея присъства и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов. По време на честванията беше прожектиран филм за историята на гимназията, а ученици представиха кратка постановка за създаването на училището с Указ на българския цар Борис III през 1941г. Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“