68 УЧИЛИЩА СА ПОДОБРИЛИ ДОСТЪПА И СИГУРНОСТТА СИ С ПАРИ ОТ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА

Начало » Последни публикации

09.11.2016

68 училища в страната са подобрили достъпа и сигурността си със средства по модул II „Сигурност“ на Националната програма „Достъпно и сигурно училище“. Преди началото на учебната година училищните ръководства са изградили видеонаблюдение, системи за контрол на достъпа и сигнално-известителни системи.

Училищата са били избрани от комисия, назначена със заповед на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Експертите са имали задача да обобщят всички проектни предложения и да ги класират. От одобрените проекти 52 са на училища към Министерството на образованието и науката, 13 - към Министерството на земеделието, 2 - към Министерството на културата и 1 - към Министерството на спорта.

Във втория модул „Сигурност“ на Националната програма са разписани четири дейности, като общият бюджет е близо 1,5 млн. лв. Най-голям интерес е имало за първата дейност - „Цялостно проектиране и изграждане на системата за контрол на достъпа, сигнално-известителна система и система, осигуряваща наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център“. Одобрените проекти са 39, като изискването е всеки от тях да не надвишава 30 000 лв. По втората дейност – „Проектиране и изграждане на система за контрол на достъпа“, средства са получили 19 училища, като всеки от проектите е бил до 14 000 лв.

Останалите 13 училища са получили пари по III и IV дейност за изграждане на сигнално-известителни системи и на системи за наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализирани центрове. По двете дейности проектите са били съответно до 3500 лв. и до 12 500 лв.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“