БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ ЩЕ ЗАДЪЛБОЧАТ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО СИ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ

Начало » Последни публикации

24.11.2016

България и Китай ще задълбочат в следващите години сътрудничеството и обмена на опит в областта на науката и технологиите. Около това се обединиха днес на среща зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов и китайският зам.-министър на науката и технологиите Ли Мън.

Двамата обсъдиха резултатите от приключилата наскоро сесия на Българо-китайската комисия за научно и технологично сътрудничество, на която беше преподписано споразумение за партньорство за следващите две години и очертани конкретни стъпки и проекти.

Заинтересовани сме да развиваме общата ни работа с по-големи темпове, коментира проф. Димов. Необходимо е да създадем както възможност за краткосрочни проекти, така и за дългосрочно сътрудничество, общи платформи и лаборатории, посочи Ли Мън.

Председателят на Изпълнителния съвет на Фонд научни изследвания (ФНИ) проф. Георги Вайсилов обяви, че миналата седмица фондът е взел решение да сключи 16-те договора по двустранен обмен на учени, които да получат финансиране още през декември. Всеки  проект е за период от 2 години и е на стойност 14 хил. евро. Той каза още, че ФНИ би приел с удоволствие китайски учени в оценителните комисии на фонда.

Според зам.-министър Ли Мън една от областите, към които Китай има интерес в България е развитието на науката и технологиите в селското стопанство. Проф. Димов посочи, че българските учени активно участват в китайски проекти, свързани с големите данни, суперкомпютрите, квантовата механика и климатичните промени.

В началото на следващата година ще бъде създадена работна група между двете министерства за уточняване на конкретни параметри по двустранни проекти.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“