ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: УЧИТЕЛИТЕ ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ СПОРЕД НУЖДИТЕ НА НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ

Начало » Последни публикации

03.01.2017

2017 г. ще бъде много трудна в сферата на образованието. За да е интересно на учениците промените са свързани с олекотяване на учебното съдържание. Започва огромен проект за квалификация на учителите - свързан е с нови методи и начини на преподаване.
 
Това каза в "България сутрин" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Той подчерта, че през годината ще се залага на квалификация на учителите и директорите, тъй като новото поколението очаква интересни методи и факти, представени по различен начин.

Стаматов отбеляза, че 2016 г. е била концентрирана върху влизането на новия закон и подготовката на нормативните документи, които ще дават резултат, но и необходимост от промяна там, където е забелязан проблем.

"Проблем с недостиг на преподаватели няма, но в краткосрочен план той ще възникне", каза още Диян Стаматов и се аргументира със средната възраст на преподавателите, която е малко над 53 години. По думите му специалността "Педагогика" е приоритетна, а стипендията за тези студенти вече е много по-висока.

"Естествено е правителството, което идва, да запази този тренд на промяна на учителските заплати. Много важно е да има стабилен финансов ресурс за образование", посочи още зам.-министърът на образованието.

Той добави, че таблетите не са разпространени масово в българското училище и се предвижда въвеждането им, защото то е свързано с квалификацията на учителите.

Цялото интервю може да видите на: http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2017-01-03/kvalifitsirat-uchitelite-i-olekotyavat-uchebnoto-sadarzhanie

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“