МИНИСТЪР ДЕНКОВ: УЧЕНИЧЕСКИТЕ ФИРМИ СА ПРИМЕР ЗА ВРЪЗКАТА ОБРАЗОВАНИЕ - БИЗНЕС

Начало » Последни публикации

23.02.2017

Ученическите фирми са пример за тясна връзка между образованието и бизнеса - такава, каквато искаме да има в цялата система на българското училище. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на откриването на XVIII традиционен панаир на учебно-тренировъчните фирми, организиран от Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ).

По думите му цел на ръководния екип на министерството е учениците да развиват своята креативност, да генерират идеи и да работят за тяхното осъществяване с помощта на ментори от действащи фирми. Проф. Денков отбеляза, че в НТБГ има работещ модел за практическо обучение, от който може да се почерпи добър опит. От 2000 г. насам гимназията е регистрирала 350 учебни банки, фирми, служби и институции, като всяка година в тяхното развитие участват по 860 ученици от X до XII клас.

Министърът акцентира на изключителните постижения на учениците на национални и международни състезания. Възпитаниците на НТБГ са участвали в 50 международни панаира и са спечелили над 150 награди, някои от които завоювани в страни с традиции в развитието на ученическите фирми като Германия, Швейцария и САЩ.

„Очевидно е, че нашите ученици имат огромен потенциал. Ние сме длъжни да продължаваме да ги стимулираме да надграждат своите знания и умения. Пътят за това минава през практическото обучение и сътрудничеството с бизнеса. Така ще осигурим добро бъдеще за децата и качествени специалисти за икономиката на страната“, добави още министър Николай Денков. 

След откриването на панаира той разгледа щандовете на участниците, сред които бяха 18 учебни банки, 4 застрахователни дружества, 2 митници и 32 учебни фирми. По време на обиколката министърът получи компетентна консултация за защитата на електронното банкиране в учебната „Сириус Банк“, както и съвети за ползването на медицинска козметика и противогрипни препарати в учебната аптека „Алфа МЕД“. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“