МИНИСТЪР МИЛОШЕВ ПОЗДРАВИ АКАД. СКОРЧЕВ ПО ПОВОД ВЕРНИСАЖА „СВЕТЛИНАТА И СЯНКАТА“

Начало » Последни публикации

17.04.2013

На 17 април 2013 г. в галерия „Академия“ на НХА приятели и почитатели се събраха на откриването на изложбата „Светлината и сянката“ на акад. Румен Скорчев.

С топли думи към видния български художник и илюстратор с международна известност се обърна чл.-кор. Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката: „Чест е за мен да присъствам в атмосферата на Вашия личен свят – стойностен и уникален, какъвто е светът на всеки творец, винаги устремен към непостижимото и непознатото, за да откривате и покорявате нови светове. „Сянката и светлината“ е предизвикателство към всички нас, живеещи между бялото и черното, между стремежа към светли дела и студената сянка на материалния свят. Човешката болка да живееш и търсиш проблясъците на надеждата, е стремеж към търсене на духовни пътища за тези, които искат да вървят по тях.“

Министър Милошев пожела на акад. Скорчев здраве и сили за нови предизвикателства.

Авторът на изложбата „Светлината и сянката“ бе поздравен и от ректора на Националната художествена академия проф. Светослав Кокалов. Той изтъкна приноса на Румен Скорчев не само като художник, но и за популяризирането на българското изобразително изкуство по света, заслугите му като дългогодишен преподавател в едно от най-старите висши училища в България. Проф. Кокалов връчи на акад. Скорчев почетен знак за заслуги към Националната художествена академия.

Сред почитателите на творчеството на изтъкнатия български художник и илюстратор при откриването на изложбата бяха редица видни представители на академичната научна общност и на артистичните среди.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“