БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ ПОДГОТВЯТ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ОБМЕН НА УЧЕНИ И ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ

Начало » Последни публикации

13.04.2017

България и Япония подготвят ново споразумение за сътрудничество за научни изследвания и създаване на иновации. Партньорството предвижда и обмен на изследователи от двете страни. Това заяви днес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при откриването на Българо-японски научен семинар на тема „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето“, който се проведе в Софийския университет.

По думите му приоритетните научни области, в които двете страни могат да си сътрудничат, са информационни и комуникационни технологии, енергийни източници и енергийна ефективност, нанонауки, нови материали, биомедицина и качество на живот, биоресурси и екология, промени в климата и астрономия. Тези актуални научни направления са силно развити в Япония, но и тук имаме добри школи. Науката е интернационална и сътрудничеството ще бъде от огромна полза за България, обясни проф. Денков. Той посочи, че важна част от науката е практическото й приложение и допълни, че ще се водят разговори и в тази посока.

Най-голям интерес на днешния семинар предизвика лекцията на носителя на Нобелова награда за физика през 2014 г. проф. Хироши Амано. Той говори за изобретената от него технология на сините светодиоди (LED светлини), които вече масово се ползват в ежедневието ни. По данни на Японската агенция за наука и технологии (JST) изобретението на проф. Амано е осигурило работа в производството на LED осветителни тела на 32 000 души и е донесло над 30 милиарда евро от продажби.

Лектори на форума бяха още председателят на Японската агенция за наука и технологии (JST) д-р Мичинари Хамагучи и представителят на компания „Токайски медицински продукти“ г-н Нобумаса Цуцуй. И двамата бяха категорични, че иновациите са от изключително значение за света, но трябва да са приложими в бита на хората и да не са прекалено скъпи.

Във втората част на семинара зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов направи презентация за състоянието на българската наука и резултатите от изследванията в последните години.

Сред официалните гости бяха посланикът на Япония у нас Н.Пр. Шиничи Яманака, зам.-ректорът на Софийският университет проф. Николай Витанов и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. 

Презентациите на част от лекторите може да видите в прикачените файлове.  

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“