ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ БЛАГОДАРИ НА ЕКИПИТЕ ЗА ОБХВАТ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ

Начало » Последни публикации

21.09.2017

Премиерът Бойко Борисов благодари днес на учителите и служителите от институциите, които се включиха в екипите за обхващане на деца и ученици в образователната система.

"От 15 септември имаме над 3000 деца, записани да учат, които досега не са учили. Най-важното е децата да се върнат в училищата. МОН работи много усърдно по този проблем", каза министър-председателят Бойко Борисов днес на среща с директори на училища, ректори и кметове в Министерския съвет. Той допълни, че работата не трябва да приключи със записването на децата в училище, а трябва да бъде постоянен процес.

В Министерския съвет беше представена информация за предвидените инвестиции за подобряване на образователната инфраструктура. 624 милиона лева ще бъдат инвестирани по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020.

426 учебни заведения в 72 общини ще получат средства за обновяване на материално-техническата база. Проектите са за саниране, за подобряване на санитарно-хигиенни условия, битовите условия в класните стаи, както и за закупуване на техника за модернизиране на учебния процес – аудиовизуална, професионална и техника за практики по различни специалности. Над 43 милиона са инвестициите за подобряване на учебната база в 13 държавни висши училища.

"Полагаме много усилия за ремонтите на детски градини и училища. Образованието беше приоритет номер едно в предизборната ни програма. Сега изпълняваме обещанието си. Увеличават се парите за учителите, ремонтират се училища, енергийна ефективност, сменяме осветлението, оправяме физкултурни салони и плувни басейни. Такива пари никога не са давани и няма да се дават. Затова европейската солидарност е толкова важна за нас", изтъкна Борисов. Изпълняваме стриктно обещанията си в сектор „Образование“. Това, което правим днес с тази инвестиция, ще се изплати и ще й се радваме след 10-12 години“, каза още премиерът.

Над 400 учебни заведения попадат в програмата, над 250 000 деца ще бъдат засегнати от тази инвестиция, заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Парите от тази програма ще бъдат инвестирани в много професионални гимназии. Голяма част от средствата ще бъдат за техническо оборудване. Професионалните гимназии са необходими, защото дават така необходимите кадри и работна ръка, поясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"30% от българските училища нямат физкултурни салони. Работим упорито в тази насока и се надяваме през следващата учебна година този проблем да бъде решен", посочи министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

                                                                                                            

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“