ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ЦЕЛТА НИ Е ОБРАЗОВАНИЕ, КОЕТО СЪЗДАВА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА

Начало » Последни публикации

30.10.2017

Връзката между образование и бизнес е много важна, но стратегическата ни цел е да осигурим образование, което създава ценностна система. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на награждаването на победителите в първия национален конкурс „Времена и будители” в Габрово, организиран от Националния музей на образованието и регионалното управление на образованието в града под патронажа на МОН.

Тя връчи наградите на победителите в конкурса в две категории – изготвянето на постери и мултимедийна презентация. Заместник-министър Сачева нарече Деня на будителите „ден на бъдещето” и посочи, че целта на този ден е не само да се обърнем към историческата си памет, а и младите хора сами да намерят своите будители. „Бъдещето е на младите хора, които са вдъхновени, творчески настроени и умеят да пазят ценностите”, допълни тя.

Деница Сачева се срещна с областния управител Невена Петкова и заместник-кмета Нела Рачевиц. По време на срещите бе обсъден и координационният механизъм за привличане и задържане на учениците в училище. Зам.-министърът посочи, че в момента министерството разполага с много повече информация от тази, която е имало в  началото. Около 80% от тези 206 000 деца, за които е имало данни, че не посещават училище, са в чужбина, каза тя. По нейните думи, един от начините да привлечем и задържим отпадналите в клас, е професионалното образование.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“