МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ И ЕВРОКОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ ОТКРИХА ПРОГРАМАТА „ОБУЧЕНИЕ ЗА ИТ КАРИЕРА“

Начало » Последни публикации

24.11.2017

Стартът на новата Национална програма „Обучение за ИТ кариера“ бе даден днес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел в Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия университет. Целта на проекта, разработен от Министерство на образованието и науката в партньорство с ИТ бизнеса, е да разшири базата от специалисти със софтуерни умения. 930 десетокласници ще имат възможност да получат допълнително професионална квалификация „Приложен програмист“. Лекциите и упражненията ще се провеждат в свободно от учебните часове време в пет регионални центъра в страната. Изпитите по всяка  дисциплина ще са унифицирани, а за три години учениците ще покрият 900 учебни часа.

„Повече ученици в компютърни специалности означава повече дигитални създатели. Софтуерният бранш задържа младите хора у нас, а младите са тези, които ще програмират кода на обществото“, каза в приветствието си министър Красимир Вълчев. Той допълни, че проектът е пример за успешно партньорство между държавата и бизнеса.

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел заяви, че държавата е мостът между търсешите и предлагащите реализация. По думите й програмата е прекрасен пример как България дава своя принос към Европа и Европейската седмица на професионалните умения. „ИТ технологиите са бъдещето. Учениците виждат цифровизацията като възможност, а не като заплаха. В бъдеще 90 % от работните места ще изискват дигитални умения“, каза Габриел. Тя обяви, че стартира нова европейска програма „Цифрова възможност“, която е насочена към студенти извън сферата на технологиите, които ще правят софтуерни стажове.

По думите на Мария Габриел с този тип сътрудничество между училището, университета и бизнес пазара на труда може да имаме подготвени специалисти, при това които владеят новите цифрови технологии. Тя отбеляза, че в момента само 37% от активната работна сила в Европа притежава дигитални умения. „Новите технологии вече не са само за ИТ специалистите. Те са част от ежедневието ни и променят начина ни на учене, работа, живеене. Затова изказвам възхищение към младите хора на България и поздравление за България, че показва как институциите могат да бъдат мост между партньорите“, заяви комисар Габриел.

Снимка БГНЕС

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“