МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: УЧЕБНО-ТРЕНИРОВЪЧНИТЕ ФИРМИ СА УСПЕШНА ФОРМА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА

Начало » Последни публикации

14.12.2017

Учебно-тренировъчните фирми са успешна форма за подготовка. С практически умения и обучение в реална среда може да постигнем добро обучение на младите хора за професията, която са избрали. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред учениците в Националната търговско-банкова гимназия. За практическото обучение в среда, близка до реалната, в гимназията са създадени 56 учебни фирми, банки, митници и застрахователни дружества.

Министър Красимир Вълчев награди учениците, които са спечелили училищното състезание за най-добър плакат и най-добра мултимедийна презентация по повод Деня на банкера и търговеца. След това той участва в кратки презентации на щандовете на учебни фирми, спечелили училищни, национални и международни състезания през 2016-2017 учебна година и през 2017-2018 учебна година. От учебните фирми „Монт дьо Шокола“ АД, „Алфа Мед“, „Пост Банк Некст“ АД, „Емералд Банк“ АД и застрахователна компания „Магна Инс“ АД разказаха с какво са впечатлили журитата в международни панаири, за да спечелят престижна награда сред стотици участници.

В НТБГ се обучават 1294 ученици по осем специалности „Банково дело”, „Застрахователно и осигурително дело”, „Митническа и данъчна администрация”, „Оперативно счетоводство”, „Търговия”, „Бизнес администрация”, „Икономическа информатика” и „Електронна търговия”. Учениците имат 250 награди от 60 международни панаира и бизнес състезания в Словакия, Германия, Франция, Финландия, Испания, Швейцария и САЩ. В момента отбори на гимназията се готвят за Световно бизнес състезание и Международен панаир в Ню Йорк и за този в Пловдив.

Министър Вълчев покани учебните фирми от училището да се включат в експото на професионалното образование, което ще се проведе през април в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“