БЪЛГАРСКИ ОТБОР СЕ ЗАВЪРНА С МЕДАЛИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА

Начало » Последни публикации

10.01.2013

От 28.12.2012 до 03.01.2013 г. в град Джакарта, Индонезия, се проведе ІІ Световна олимпиада по физика (WoPhO). Това е ново състезание, до което се допускат само златните и сребърни медалисти от предходната Международна олимпиада по физика (МОФ), както и ограничен брой участници, преминали успешно предварителен онлайн подбор.

Тази година в състезанието участваха 72 ученици и студенти-първокурсници. България беше представена от 4 участници: Веселин Караджов – златен медалист от МОФ, понастоящем студент в Кеймбридж, Катерина Найденова, Йордан Йорданов и Иван Порязов, ученици от ПМГ – Казанлък, преминали успешно подборния онлайн кръг.

Българските участници се завърнаха с два бронзови медала – на Йордан Йорданов и на Катерина Найденова, които заеха съответно 21-во и 25-то място в общото класиране. Това е изключителен успех за нашите ученици, като се има предвид, че те се състезаваха с най-силните млади физици в света.

Златен медал спечели доц. д-р Виктор Иванов – преподавател във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който е един от петимата победители на предварително проведения открит международен конкурс за съставяне на задачи за състезанието.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“