МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО Е НАЙ-ВАЖНИЯТ РАЗГОВОР ЗА БЪДЕЩЕТО

Начало » Последни публикации

26.01.2018

„Образованието е най-важният разговор за бъдещето“. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откри днес дискусия, посветена на предизвикателствата пред образованието. По време на дискусията в Софийския университет бе представен доклад за световното развитие, изготвен от Световната банка.

„Оптимист съм за бъдещето на образованието в България, защото се правят важни крачки напред – законодателни промени, допълнителни ресурси от бюджета, увеличение на учителските заплати и приобщаване към системата на голям брой деца“, заяви директорът на сектор „Образование“ в Световната банка Хайме Сааведра.

Той посочи три основни момента, на които трябва да заложи всяка национална образователна политика – добри учебни програми, отлични учители и адекватно управление. По думите му учителите трябва да знаят, че е много важно учениците да бъдат научени както на базовите общообразователни знания, така и на умения и способности да мислят и работят в екип, да бъдат креативни.

Според Красимир Вълчев докладът е полезен, защото напътства и провокира институциите. Той отбеляза, че Министерството на образованието и науката го използва при формирането на политиките си.

„Наша основна цел е да научим децата на ключовите компетентности на 21 век, да инвестираме в тях от най-ранна детска възраст, да ги изградим като творци и мислещи личности“, допълни още министърът.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“