БЪЛГАРИ ПО ЦЯЛ СВЯТ ОТБЕЛЯЗВАТ ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ С ТРАДИЦИОННО ХОРО

Начало » Последни публикации

02.04.2018

Българи в над 25 държави ще танцуват традиционно българско хоро, за да отбележат 11 май - празника на Светите братя Кирил и Методий. По инициатива на Министерството на образованието и науката (МОН) в кампанията ще се включат учениците от български неделни училища, както и техните учители, родители и приятели. Проектът се организира в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина.

Инициативата „Розите на България” обединява над 50 български неделни училища в чужбина. Сред тях са училища в Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, САЩ, Словакия,  Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия, ЮАР. Те ще се включат в специално организирани събития, чрез които ще почетат създателите на българската азбука.

На 11 май 2018 г. танцовите състави към неделните училища ще поканят всички присъстващи да танцуват заедно традиционно хоро под звуците на „Празнична сюита“ в изпълнение на оркестъра на Българското национално радио и ансамбъл „Тракия“. Успоредно всяко училище ще има възможност да организира базари, изложби на рисунки, резултати от конкурси, пленери и др..
"Вярваме, че каузата ни ще обедини нашата общност по целия свят и заедно ще почетем  Светите братя Кирил и Методий. Каним всички наши сънародници да подкрепят инициативата в името на съхранението и разпространението на българския език и култура по целия свят", заяви Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката.

За повече информация за „Розите на България” може да бъде открита на Facebook страницата на инициативата: www.facebook.com/monbgroses/.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“