ДЕНИЦА САЧЕВА: СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ ЕВРОПЕЙЦИ ЩЕ СА ХОРАТА С ДИГИТАЛНИ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ УМЕНИЯ

Начало » Последни публикации

11.04.2018

Младите хора трябва да бъдат насърчавани да правят опити като предприемачи още преди да завършат училищното си образование. Предприемаческите и дигиталните са две от ключовите умения за бъдещето. Те са вписани в новата Препоръка за ключовите компетентности, изработена по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на конференцията „Дигитални и предприемачески умения за приобщаващи, сплотени и иновативни общества“ в Брюксел. В обсъжданията участваха комисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, както и българските евродепутати Ева Мейдел и Андрей Новаков.

Заместник-министър Сачева заяви, че трябва да се увеличат инвестициите не само в изграждане на модерна образователна инфраструктура, но и в развитие на умения у следващото поколение европейци. Според нея тези граждани трябва да притежават знания в областта на роботиката, изкуствения интелект и облачните технологии, както, за да се извлекат максимални ползи за европейската икономика, така и за да могат да постигат по-добро личностно развитие.

„Учителите трябва да боравят добре с новите технологии в преподаването, общуването и връзката с децата и да формират дигиталните умения на бъдещето. Те имат стратегическа роля за реализацията, личностното развитие и за преодоляване на дигиталното разделение в обществото“, посочи заместник-министърът. Тя подчерта, че отварянето на учебната среда и разработването на програми за дуално образование ще насърчат предприемаческите и ориентираните към иновации нагласи у учениците.

„В контекста на Еразъм + обсъждаме увеличаването на мобилността за децата, учителите и учените. Трябва да обърнем сериозно внимание на професионалното образование, както и на медийната грамотност сред всички европейци. Необходими са усилия, за да направим така, че те да използват дигиталните и предприемаческите си умения за собствено благосъстояние и за развитие на обществата“, добави още Деница Сачева.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“