ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ИВАН ДИМОВ НАГРАДИ МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ В НАУКАТА

Начало » Последни публикации

18.04.2018

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов поздрави всички участници и награди призьорите в Националния конкурс „Млади таланти“. Церемонията по награждаването на финалистите в конкурса се проведе днес в Археологическия музей в София.

Авторите на първите три отличени проекта получиха парична награда от по 1500 лв. и ще представят страната ни на Европейския конкурс за млади учени през  септември 2018 г. в Дъблин, Ирландия. Отличени бяха: Атанас Стефанов и Александър Шопов от Математическата гимназия в Пловдив с изследването си „Цветни зависимости в млади звездни обекти“, Ивайло Малинов Желев от Природо-математическата гимназия „Васил Левски“ в Смолян, който е разработил методи за обезшумяване на дигитални изображения  и проектът „Спрежение на Микел“ на Сиел Шефкетова от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали.

Поощрителни награди и сумата от по 1000 лв. получиха Илия Калоджеро Курто Пелле с проекта „Антични влияния върху Богородичната иконография“ и Николай Асенов Пашов със създадените от него 3D модели с лазер и камера“ „Farseer“.

На церемонията бяха обявени и бългаските участници в EXPO 2018 г. през  юли в град Гдиня, Полша. Там ще се състезават проектът „Hovercraft RC“ на Светослав Бойков Георгиев от Природо-математическа гимназия „Професор Емануил Иванов“ в Кюстендил, Димитър Чакъров от Математическата гимназия в Пловдив с неговата „Комбинаторна игра с домина върху правоъгълни дъски“ и Антоан Бисер Георгиев от Природо-математическата гимназия в Монтана с проекта си в областта на информатиката „Blumber”.

Наградата на Института по математика и информатика на БАН получиха Мария Манзурова и Благой Манзуров, които са разработили дигитални 3D модели с таблет и телефон.
Институтът по биология и имунология на размножаването при БАН определи за свой фаворит проекта на Божидара Симеонова и Ясен Ал Баша от Немската езикова гимназия в София „Колко е важно качеството на водата за развитието на растенията“.

Конкурсът „Млади таланти“ се организира за 20-та поредна година от Министерството на образованието и науката. В него младежи от цялата страна се надпреварват за най-добър научен проект в областите биология, химия, информатика, инженерни науки, материалознание, математика, медицина, физика, социални и хуманитарни науки и екология. Конкурсът е част и от съпътстващите инициативи към рамковите програми за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности на Европейската общност.

През 2019 г. предстои България да  бъде домакин на Европейския конкурс  за млади учени.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“