МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: НАЙ-ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАСТЕЖ ИМА В ИНДУСТРИИТЕ, СВЪРЗАНИ С ТЕХНИКАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ

Начало » Последни публикации

24.04.2018

Ще стимулираме обучението по математика и природни науки, трябва да инвестираме в модерна среда в училище. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на технологични кабинети по природни науки в столичните училища „Елисавета Багряна“ и „Уилям Гладстон“ с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Вълчев отбеляза, че заради недостига на кадри в машиностроенето, мехатрониката и технологиите държавата ще стимулира децата още в най-ранна възраст да се обучават в тези области.

По думите му най-голяма добавена стойност създават индустриите, свързани с техниката и технологиите. Там е най-големият потенциал да генерираме растеж, каза министърът.

Съвременният корпус за природни науки „Еврика“ включва шест  високотехнологични кабинети в 51 СУ "Елисавета Багряна", които са оборудвани със смарт екрани, плазми, модулни чинове, а в лабораториите има ново поколение микроскопи и апаратура.

В 18 СУ „Уилям Гладстон“ министър Вълчев разгледа Центъра по природо-математически науки, който включва експериментални и дигитални лаборатории, оборудвани в 4 зали по различните природни направления  – „Математика и програмиране“, „Биология“,  „Химия и опазване на околната среда“ и „Физика и роботика“.

Министър Вълчев поздрави директорите на двете училища Величка Стойчева и Асен Александров за това, че не само внедряват иновативни методи на обучение, но и участват в политиките, които провежда МОН.

„Приветствам Ви за добрия пример - имаме нужда от тези иновативни и индивидуални решения. В това са силни училищата заедно с техните партньори“, каза министър Вълчев.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“