БЪЛГАРИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА STEM КОАЛИЦИЯ

Начало » Последни публикации

26.04.2018

България вече е член на Европейската STEM коалиция. Страната ни се присъедини към организацията на днешното й заседание в унгарската столица Будапеща. Споразумението беше подписано от съветника на министъра на образованието и науката проф. Костадин Костадинов.

STEM (Science, Technology, Engineering, Maths) е концепция за обучение, която се стреми да вдъхнови младите да се развиват в сферата на науката и технологиите. Целта й е да се развие естественото любопитство на децата, учениците и студентите, творческият им потенциал, умението да наблюдават, да правят хипотези и изводи, да търсят решения, както и да правят подобрения и иновации. С този подход, те се учат да наблюдават, изследват, експериментират и обясняват, а не просто да запомнят и възпроизвеждат информация.

Европейската STEM коалиция е мрежа от национални STEM платформи и организации, отговорни за изпълнението на националните STEM стратегии. Те могат да са част от министерствата на образованието (Норвегия), независими агенции или фондации, създадени и финансирани от правителствата с тази цел (Холандия, Дания) или сътрудничества между правителството и индустрията (Великобритания, Украйна). В някои по-децентрализирани системи (Германия, Белгия, Испания) регионалните органи имат водеща роля в образователните STEM платформи (правителства на Фландрия (Белгия) и Каталуния (Испания).

Основните цели на Европейската STEM коалиция са да улесни обмена на добри практики между организациите и да подкрепи разработването на нови платформи. В България предстои да бъде създадена такава с акцент върху цифровите умения на всички нива в училищното и висшето образование, откриване на техническия талант у подрастващите на ранен етап и привличане на експерт-преподаватели.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“