ПРОФ. ИВАН ДИМОВ: 2018 ГОДИНА Е ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Начало » Последни публикации

17.05.2018

„Като председателстващи Съвета на Европейския съюз ние се ангажирахме да работим за модернизацията на националните системи за наука и иновации.

2018 година е от решаващо значение за европейските научни изследвания. Инвестициите в в областта на науката са от огромно значение за изграждането на по-продуктивни икономики“.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов по време на международен научен форум на тема „Ролята на науката за формиране на политиките в Европейския съюз“. Международната среща бе част от програмата на конференция на Федерацията на всички европейски академии ALLEA, която се проведе в Българската академия на науките. Събитието е от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е под патронажа на Министерството на образованието и науката и Столична община.

Целта на международния симпозиум е да популяризира значимостта на науката от гледна точка на обществото. Част от темите, които учените дискутираха бе общественото доверие, експертната и институционална отговорност. Ролята на университетите в изграждането на доверие от страна на обществото към научните факти и емпирични изследвания също беше част от експертните обсъждания в БАН. Учените отделиха специално внимание и на темата за променящата се среда на комуникацията в дигиталната ера.

На тържествена церемония българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел връчи наградата „Мадам дьо Стал“, която се присъжда от ALLEA за цялостен принос към културните ценности на Европа и към идеята за европейска интеграция. Тазгодишната награда бе присъдена на проф. Андреа Петьо от Централния европейски университет в Будапеща, Унгария.

В рамките на двудневното събитие се проведе и Общото събрание на Федерацията на академиите за 2018 година.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“