ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР МИЛЕНА ДАМЯНОВА БЕ УДОСТОЕНА СЪС СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА ПРИНОС НА ИНФОРМИРАНОСТТА ЗА АУТИЗМА В БЪЛГАРИЯ

Начало » Последни публикации

03.12.2012

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката бе отличена със специална награда за принос за информираността за аутизма в България. Госпожа Дамянова получи своята статуетка на първото издание на Националните награди „Малкият принц”, които се дават за принос за подобряване на живота на децата с аутизъм в България.

Председател на фондация „Стъпка за невидимите деца на България" Владислава Цолова, връчи наградата на Милена Дамянова, която благодари и заяви: „Винаги е по-трудно да получаваш награда, отколкото да връчваш. Аз обаче също съм донесла подарък, има една промяна в законопроекта за закон за предучилищното и училищното образование, за която вие не знаете. Много път извървяхме заедно, много неща заложихме в новия закон, и приобщаващото образование и екипите за подкрепа, в това число и на регионално ниво, и комбинирана форма на обучение, и втори учител. Заедно с народни представители направихме и едно допълнително предложение между двете четения, а именно центрове като Центъра за работа с деца от аутистичния спектър, който предоставя много възможности за подкрепа на тези деца, да може чрез общините да получават средства и от функция Образование – средства за реализиране на дейностите по приобщаващо образование. По този начин постигаме една от основните ни цели – ресурсите да отидат при децата, а не децата при ресурса, както се случва в последните години”.

Госпожа Владислава Цолова изрази от своя страна своите специални благодарности към заместник-министър Милена Дамянова: „Госпожо Дамянова, изключително много държах лично да връча наградата, тъй като Вие сте създател на една нова култура в българското общество – култура на приемане, култура на неформална и нечиновническа работа на институциите. За първи път се създава нечиновническо отношение към децата ни и родителите им. За мен е огромна чест да Ви връча тази награда и да Ви благодаря затова, че за първи път в историята на България някой се сеща за родителите на децата с аутизъм и благодарение на Вас започват тренинги и терапии на родителите на деца с аутизъм в цялата страна, които ще започнат този месец в София и до края на април ще минат през цялата страна. Родителите не могат да повярват, че някой се е сетил за тях. Много Ви благодаря.”

Специалното събитие се състоя в зала „България” и бе със съдействието на Посланици на добра воля на Цветан Цветанов - вицепремиер на Р България и министър на вътрешните работа, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община и г-н Коре Янсон - посланик на Кралство Дания в България.

На събитието присъстваха също и Десислава Атанасова, министър на здравеопазването, Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, депутати и други.

В рамките на събитието се събираха средства в подкрепа на децата с аутизъм.

Може да подкрепите инициативата и с дарителски SMS с текст на латиница
DMS AUTISM на номер 17 777. Цената на едно съобщение е 1,2 лв. с ДДС за абонати и на трите ни мобилни оператора.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“