МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ДЪРЖАВАТА ПОДКРЕПЯ ОБРАЗОВАНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Начало » Последни публикации

26.07.2018

„Държавата води устойчива политика за подкрепа на образованието на българите в чужбина“. Това заяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) на тема „Българският език – духовен мост за национално единение“.

Той отбеляза, че през тази година e регламентирана възможността да се командироват учители, което е много важно за осигуряването на учебния процес. „Въведохме дистанционно обучение, за да обхванем повече деца и да създадем общности около училищата. Това е и начин да се включат иновативни подходи в обучението“, обясни министърът и допълни, че се предвижда допълнително финансиране на дейностите за съхранение на българското самосъзнание и култура. Вече има създадени адаптирани учебни програми по български език, история и география за децата, които са израснали в чуждоезикова среда. В момента се разработват и учебници. „Работим по механизъм за оптимизиране на училищната мрежа, като целта е училищата по-ефективно да обхващат децата в техните райони“, подчерта Красимир Вълчев.

Според него България е от малкото страни, които могат да се похвалят с толкова широка мрежа от училища – в близо 60 държави на шест континента. През изминалата учебна година броят на българските училища в чужбина беше 328, а децата и ученици, които се обучаваха в тях, бяха над 26 000. От септември се очаква да отворят врати 397 училища, от които 69 нови – в Норвегия, Ливан, САЩ, Сърбия, Франция, Турция, Молдова, Украйна, Гърция, Германия, Великобритания.

В речта си Красимир Вълчев посочи, че училищата ни в чужбина са мост между народите и културите и благодари на родителите, че чрез образованието предават българския дух на следващите поколения. 

На журналистически въпрос за петицията за признаване на българския език като матуритетен в ЕС, Вълчев отговори, че ще се работи в партньорство със страните, на чиито езици в България се провеждат зрелостни изпити.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“