МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ОБРАЗОВАНИЕТО НИ ОБЕДИНЯВА И НИ ДАВА НАДЕЖДА ЗА БЪДЕЩЕТО

Начало » Последни публикации

17.09.2018

„Първият учебен ден е специален, защото чувстваме надеждата за бъдещето, свързано с децата и с образованието. Свързваме го с вярата и доверието в учителя и училището. Затова образованието е това, което ни обединява“. С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откри днес учебната година в столичното 120 Основно училище „Г. С. Раковски“.
Той призова родителите да възпитават децата си в уважение към учителите, защото преподавателите са партньори в процеса на образование и създаване на достойни граждани. “На учителите разчитаме като родители и като общество. Няма друга професионална общност, на която толкова да разчитаме”, подчерта Вълчев. Министърът пожела на учениците да сбъднат мечтите си чрез образованието като инвестират в него знания и усилия. Да почувстват, че училището и учителите са им дали най-ценното умение за живота – това да учат. На най-малките - първокласниците, пред които четенето, писането и разбирането ще отворят нов свят, министърът пожела успешна учебна година и на добър час.


Във видинското СУ „Цар Симеон Велики“ заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова откри новата учебна година. Тя заяви пред учениците и учителите, че в днешно време не е важно само какво знаеш, а дали можеш да го покажеш. „Пред Вас е път, по който се върви с много амбиция и отговорност. Училището изгражда характери и личности“, добави Михайлова. Тя подари на училището плакет с най-ценните символи – буквите от българската азбука. По-късно заместник-министърът откри годината и в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ във Видин. Пред учениците тя подчерта, че промяната в себе си и света започва с образованието.


Заместник-министър Деница Сачева благодари при откриването в 22 СУ „Г.С. Раковски“ в София на учителите за всеотдайността и търпението, с което учат децата, и им пожела здраве и вдъхновение. „Учениците не трябва да забравят, че знанието превръща обстоятелствата във възможности. Училищата са умалени отражения на обществото ни. Ако искаме да живеем в по-хармоничен и сигурен свят, там трябва да сеем любопитство към въпросите, страст към изследването за намирането на точните отговори, разбиране на другите и на себе си“, обясни Сачева.


На откриването на новата учебна година на Националната гимназия за древни езици и култури заместник-министър Петър Николов пожела на учениците да станат част от силната общност на училището, да взимат добрите примери от учителите си и да бъдат смирени, защото ще получат историческо познание, каквото липсва в съвременния свят.


По време на тържеството на Националната природоматематическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ заместник-министър Карина Ангелиева заяви, че профилираната подготовка в училище трябва да се обвърже с висшето образование и науката. Тя посочи, че възпитаниците на училището ще имат „приключенска година“ в света на науките. „Бъдете иновативни и със самочувствие. Вашите учители имат задачата от ползватели на дигитално съдържание и образование да станете създатели на това съдържание“, каза тя и призова учениците да се възползват от възможностите да работят с преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“