МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: МЕДИАТОРИТЕ СА ВАЖНИ ЗА ОБХВАТА НА ДЕЦАTA И УЧЕНИЦИTE В УЧИЛИЩЕ

Начало » Последни публикации

21.09.2018

“В област Сливен се назначават медиатори – хора от дадена общност, които с примера и респекта си мотивират децата да ходят на училище. Тази практика е много полезна. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с директори на детски градини и училища и представители на екипите по Механизма за обхват на деца и ученици в област Сливен. Той посочи, че дейностите по интереси могат и трябва да се използват за взаимодействие с родителите и призова учителите за максимални усилия за партньорство с тях.

„Много трудно проследяваме днес правото на образование на децата заради свободното движение в страната и в чужбина. Когато едно дете се появи в района на една институция, трябва през механизма и екипите да бъде обхванато в образователната система“, отбеляза министърът. По думите му е необходимо институциите заедно да проследяват правото на образование на всяко дете. Той подчерта и доброто сътрудничество между образователните институции, кметовете и областните управители.

В областта тази година ще работят 63 екипа за обхват с 595 представители. Те ще посетят 2600 адреса на деца и ученици, което е с 3738 по-малко от миналата година. Проблем в региона остават ранните бракове, както и пътуванията на семействата в чужбина – време, през което децата не ходят на училище. 

„Догодина ще предвидим финансиране на електронни дневници във всички училища. Това повишава доверието между училището и родителите. Ще финансираме и разработване на уроци от учители“, съобщи министърът. 

По време на срещата беше коментирана необходимостта от обучения за дигитални умения – и на ученици, и на учители, от въвеждането на иновации в образованието, стартът на предмета „Компютърно моделиране“ в трети клас, насърчаването на избора на технически професионални направления и важността на професионалното образование. „Всеки сектор, дори най-дребният бизнес ще има нужда от специалист, който работи с информационни технологии, посочи Красимир Вълчев.

В Сливен той и депутатът Галя Захариева посетиха  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, където бе открита спортна площадка за игра „Петанк“ от родители, ученици и учители.

Министър Вълчев разговаря с екипите за обхват в ОУ „Н. Прокопиев“ в село Сборище от община Твърдица, с колегите им от СУ „Иван Вазов“, където има иновативно обучение, и СУ „Христо Ботев“ в Нова Загора. По време на срещите бяха обсъдени проблеми, свързани с ранните бракове и нежеланието на родители децата им да продължат образованието си въпреки техния интерес. Коментирани бяха успешни модели за сътрудничество с родители и възможностите чрез медиатори да се помогне на децата от ромския етнос.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“