ОСЕМ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ БЯХА ОТЛИЧЕНИ В КОНКУРС ЗА ЕСЕ

Начало » Последни публикации

29.09.2018

Осем български ученици от цялата страна бяха отличени в конкурс за есе на на тема: “160 години Болградска гимназия – извор на родолюбие“, организиран от Министерството на образованието и науката (МОН) по случай 160-годишнината на Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ в Украйна.

Повече от 60 деца от България и Украйна изпратиха свои творби, които бяха оценени от жури. Победителите в различните възрастови групи – VIII-IX клас, X и XI-XII клас, ще получат книги и грамоти от МОН, а творбите им ще бъдат публикувани в юбилеен сборник на Болградската гимназия. За тях има осигурени парични награди и екскурзия до Болград с цел изследване на традициите и изучаването на български език в диаспората ни в Украйна.

Целта на конкурса бе да се създадат условия за формиране на ценностни ориентации и качества у младите хора, свързани с чувството на национална гордост, любов и признателност към българските възрожденци, радетели за създаване на български училища и изучаване на българския език извън пределите на България.

Гимназията в Болград е едно от най-престижните училища в южната част на страната. Там се изучава български език и литература, история и култура на българския народ. В момента в гимназията се обучават над 350 ученици от I до XI клас. По случай 160-годинишнината на училището Министерството на образованието и науката осигури 150 000 лв. безвъзмездна финансова помощ за подпомагане на учебния процес.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“