ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА: ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПЯ ЖЕНИТЕ УЧЕНИ

Начало » Последни публикации

31.10.2018

"Трябва да се направи нещо по отношение на младите жени и на жените учени. Те имат нужда от подкрепа и стипендии". Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева на официална церемония по награждаването на победителките в конкурса „За жените в науката“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
В своето обръщение, Ангелиева изрази радостта си от факта, че единственият индикатор в Европейския съюз, свързан с научни изследвания, където България не изостава са жените-учени, но това не бива да ни успокоява. Необходимо е да гледаме в перспектива и да осигурим устойчивост на този индикатор, като сред основните приоритети на държавната политика трябва да има конкретни мерки в подкрепа на жените учени, особено на тези, които започват своята кариера.
Заместник-министърът призова ръководителите и научните организации да обмислят въвеждането на планове за кариерното развитие, в които няма отделен стълб за младите жени в България. И тези дейности следва да се обсъждат именно с бъдещите таланти на България, сред които са и победителките в програмата „За жените в науката“.
Тазгодишните стипендиантки в програмата „За жените в науката“ са три млади българки, новатори в областта на медицината, математиката и химията. Д-р Магдалена Баймакова, д-р Мира Бивас и д-р Мирослава Недялкова спечелиха награди в размер на 5 000 евро, с които ще продължат изследванията си, всяка във своята област.
Д-р Магдалена Баймакова бе отличена с първото място заради реализирането на проект „Проучвания върху разпространението на Hepatitis E virus при кръвни донори в България”. Д-р Баймакова е главен асистент във Военномедицинска академия.
Д-р Мира Бивас взе втората награда с научния си труд за оптимално управление и анализ в областта на математиката.
Третата стипендиантка д-р Мирослава Недялкова е главен асистент във СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е впечатлила журито с изследванията си в областта на изчислителната химия.
На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов, генералният директор на L’Oréal България г-жа Бриджит Стрелър, заместник-министърът на външните работи и председател на Националната комисия за Юнеско – България Юрий Щерк, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, представители на академичната общност и гости.
Инициативата „За жените в науката“ се провежда в България за осма поредна година и цели да отдаде заслужено внимание на младите жени учени, да ги поощри да се занимават с научна дейност и да ги стимулира да реализират и най-смелите си научни идеи.
От основаването си преди 20 години до днес програмата е отличила над 3100 жени учени от 117 държави.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“