ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ПРЕДВИЖДАМЕ РАЗКРИВАНЕ НА ОЩЕ 300 РАБОТНИ МЕСТА ЗА ПСИХОЛОЗИ И РЕСУРСНИ УЧИТЕЛИ

Начало » Последни публикации

03.11.2018

През следващата година плануваме да бъдат разкрити още 300 работни места в детските градини и училищата за ресурсни учители, психолози и логопеди, които да работят с децата със специални образователни потребности (СОП). Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на конференция за приобщаващото образование, която се проведе днес в НДК. Според нея основно предизвикателство е осигуряването на необходимия брой специалисти. През миналата година в общообразователните институции учиха 22 000 деца и ученици със СОП, а броят на педагогическите специалисти беше 3700.

„За Министерството приобщаващото образование е приоритет и всеки ден се стремим да променяме статуквото“, посочи заместник-министърът и допълни, че в момента се обсъжда проект на механизъм за връзка между образователните и социалните услуги в страната. 

Деница Сачева подчерта, че с приобщаващото образование са свързани теми като мобилност, дигитализация и културни различния. „През септември миналата година правителството стартира мащабна акция за връщането на отпаднали от системата или такива, които никога не са посещавали детска градина и училище. Резултатът е почти 22 000 обхванати в образователни институции деца и ученици. Една от основните причини за отпадане е мобилността – както вътрешна, така и към държави от ЕС“, каза тя. По думите й предстоят разговори с Германия по съвместен проект, с които ще бъдат очертани мащабите на проблема с миграцията и достъпа до образование.

Заместник-министърът обясни, че приобщаващото образование в бъдеще ще трябва да се справя и с нови предизвикателства като дигиталните разделения в обществото. Сачева добави, че Министерството на образованието и науката ще инвестира повече средства в технологии за  комуникация  и работа с деца със специални образователни потребности.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“