УЧЕНИЦИ СЕ СЪСТЕЗАВАХА ЗА НАЙ-ДОБРО ИНТЕРНЕТ ПРИЛОЖЕНИЕ

Начало » Последни публикации

02.12.2018

Ученици от IX до XII клас от цялата страна се състезаваха за най-добро интернет приложение на Националния есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“. Той се проведе в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади в София. Победител стана бъдещият абитуриент от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна Виктор Велев с платформа за колаборация и контрол на версиите в 3D дизайна. След награждаването ученикът заяви, че е направил проучване и смята да кандидатства за финансиране на своя стартъп компания.

На второ и трето място се класираха приложения за намиране на партньори по проекти и за споделяне на физическа активност чрез Photogram. Четвърти остана проект за надграждане на електронните дневници чрез създаване на електронни картони на учениците. Софтуерът предвижда възможност дори за по-лесно издаване на дипломите от училищата.

Освен за най-добри авторски интернет приложения, ученици от V до VIII клас се състезаваха за най-добра мултимедийна презентация. Бяха показани проекти за представяне на видовете енергия, които излъчват Слънцето, огънят и лампите, както и за възможностите за забавление чрез математика. Победители станаха осмокласничките от ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен Дани Стоянова и Елена Гинкова.

Призът за най-добра приложна програма взе десетокласникът Иван Златанов от НТБГ с валутната софтуерна програма „DiVault”. Бяха представени още четирикраки роботи, за които учениците са се стремили да използват минимални средства, и др.

Целта на турнира е да се стимулира усвояването и използването на дигиталните технологии в учебния процес и училищния живот, както и да осигури възможност учениците да представят собствено виждане по проблемите, свързани с тях.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“