МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ВСЯКА ДЕЙНОСТ ПО ИНТЕРЕСИ ПОМАГА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДЕЦАТА

Начало » Последни публикации

17.12.2018

„С проекта „Твоят час“ в голяма степен ориентирахме дейностите по интереси към способностите на децата. Чрез тях в много по-голяма степен ние можем да провокираме креативността, творческото мислене на децата, 32 % от дейностите са в областта на математиката, природните науки, техниката, това което съкратено наричаме по англоезичната му абревиатура СТЕМ“.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на заключителния информационен ден по проекта „Твоят час“, изпълнен по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. По думите му добрата новина е, че с бюджетната процедура за 2019 г. са заложени 25 млн. лв. за продължаване на дейностите по интереси. „Те не просто ще бъдат продължени, но по този начин и тяхното финансиране вече ще стане устойчиво“, отбеляза министър Вълчев.

Средно по 250 хиляди ученици годишно са участвали в дейностите по интереси, по целия проект са участвали над 2300 училища и 451 885 ученици в групи по обучителни затруднения и по интереси. Това го прави най-всеобхватният проект, който Министерството на образованието и науката е администрирало през годините, посочи ръководителят на проекта Марияна Ламбова. Тя представи резултатите от анкети сред ученици, родители и членове на съветите за обществен мониторинг, които отчитат удовлетвореност за повишените резултати и формирани качества и желание отново да участват в подобни занимания.

За децата с образователни затруднения ще бъде следващият проект „Подкрепа за успех“ с финансиране в размер на близо 100 млн. лева, съобщи министър Вълчев. Отделно ще стартира проект, който ще бъде насочен към детските градини. Факт е, че имаме деца, които изискват с тях да се работи допълнително и при равни други условия образователната среда трябва да полага повече усилия за ефективното включване на тези деца, недопускане на тяхното изоставане и демотивиране.

Според министър Вълчев дейностите по интереси са важен ориентир на образователната политика. „С тях в много по-голяма степен може да провокираме способностите на децата и тяхната креативност, въображение, в много по-голяма степен може да осъществим възпитателна функция, отколкото в учебните часове“, смята министърът. По думите му в много клубове има дейности по интереси в областта на краеведство, за роден край, дейности, които възпитават гражданската култура в децата, толерантност и уважение.

„Взаимодействието между училището и родителите е важно за постигане на добри резултати на децата, важно е за това да имаме по-добро развитие на училището и учениците“, посочи Красимир Вълчев. Той отбеляза, че за междуучилищни изяви са заложени 10% от средствата, които да се използват от общините.

В информационния ден по проекта се включиха и ръководители на групи за преодоляване на обучителни затруднения от страната, които разказаха как мотивират децата и как си партнират с родителите.

И министър Вълчев, и Мариана Ламбова благодариха на всички педагогически специалисти и ръководители на групи, на учениците, на родителите, на регионалните управления на образованието и на представителите на местната общност, които през последните две години и половина работиха по проекта.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“