МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ВРЪЧИ НАГРАДАТА „СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА“ В КАТЕГОРИЯ „ПЕДАГОГИЧЕСКИ НАУКИ“

Начало » Последни публикации

17.12.2018

За дванадесета поредна година на официална церемония Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отличи най-успешните студенти на България. Церемонията "Студент на годината" се проведе под патронажа на министъра на образованието и науката  Красимир Вълчев в Националния дворец на културата (НДК).

Министър Вълчев награди най-добрия студент в категория “Педагогически науки“ - Първолетка Станева, магистър в специалност „Младежки дейности и спорт“ в НСА „Васил Левски“. Тя получи отличието заради своите успехи в подпомагане на дейността на младите треньори. Студентката е разработила проект за намаляване на младежката безработица в малките населени места, по който се работи в няколко общини. Участвала е и в редица международни конференции в областта на младежките дейности и като доброволец в много спортни събития.

„Радвам се, че имам възможността на връча наградата за студент на годината точно в тази област. Щастлив съм, че в професионално направление “Педагогика“ вече имаме отчетен ръст на приема на студенти и съм уверен, че мерките, които взехме за увеличение на възнагражденията на учителите и стартирането на други мерки за подкрепа за придобиване на педагогическа квалификация, ще дадат своите резултати“, каза министър Вълчев при връчването на наградата. Той добави, че в бъдеще много от професиите, изискващи интелектуален труд, вероятно ще бъдат заменени от машините и технологиите, но учителите винаги ще останат незаменими.

Председателят на Парламентарната комисия по образование и наука Милена Дамянова награди най-добрия студент в областта на хуманитарните науки. Това е Елка Петрова, която е IV-ти курс в специалност „Славистика “ на  Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. В обръщението си Милена Дамянова отправи призив към младите хора да избират за своето обучение хуманитарни науки. „Вашите постижения са нашето общо бъдеще, което ще бъде по-успешно и по-добро“, каза Дамянова.

Наградата „Студент на годината“ получи курсант-мичман Петър Генов от Висше военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", V-ти курс със специалност "Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво". Тя бе връчена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която се обърна към студентите с думите: „Вие сте бъдещето на тази държава, вие сте хората, които ще поемат щафетата от нас“.

Целта на Националния приз “Студент на годината“ е да отличи най-добрите студенти във всички области на науката, изкуството и спорта. Наградени бяха студенти, които изучават хуманитарни, стопански, социални, природни и правни науки, математика и информатика, технически, аграрни науки и др. Отличен бе и най-добрият студент с българско гражданство, който учи извън пределите на страната.
Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“