МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ОСИГУРЕНИ СА СРЕДСТВА ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА НИМХ

Начало » Последни публикации

03.01.2019

Осигурени са средства за функционирането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който се срещна с новото ръководство на института. От първи януари 2019 г. НИМХ е вече към Министерството на образованието и науката. По думите на министъра институтът продължава да работи в целия си обем от дейности.

Красимир Вълчев припомни, че институтът извършва денонощни наблюдения и изследвания и това предполага да бъдат осигурени средства от страна на държавата за тази дейност. Той добави, че е налице по-добро финансиране с бюджета за тази година и се надява, както това да продължи и в следващите години, така и да се почувства от работещите в института. 

Директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов поздрави сътрудниците при първото събиране извън структурата на БАН. Проф. Нинов допълни, че НИМХ има готовност да си сътрудничи с другите институти на БАН. Над 700 са работещите в института и само 12 от тях са останали към Академията.

Министър Вълчев каза още, че единствените неизяснени въпроси при отделянето на НИМХ от БАН са свързани с няколко имота или части от имоти. Според министъра до следващата седмица ще се постигне решение и в тази посока. Има заведено дело за една сграда, за която трябва да се уточни как ще се ползва, от кого, и дали ще се разделя. Създадена е междуведомствена работна група с представители на НИМХ и БАН, която трябва да изясни спорните въпроси.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“