ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР САЧЕВА: ТРЯБВА ДА ПОДГОТВЯМЕ СПЕЦИАЛИСТИ ПО КИБЕРСИГУРНОСТ

Начало » Последни публикации

14.02.2019

„Много са дейностите, свързани с киберсигурността, които трябва да се развиват чрез образованието. Тя е сред професиите на бъдещето и е от изключителна важност в професионалните направления, профилите и специалностите да бъдат подготвени специалисти по информационна сигурност“. Това заяви заместник-министър Деница Сачева на конференция на тема „Как се справим с „проблема“ киберсигурност“ в София Тех Парк.

По думите й децата, учениците и учителите трябва да са запознати с принципите и правилата за безопасно интернет поведение, както и да знаят мерките за защита на дигиталната си самоличност. С новите учебни програми тези теми вече се преподават в часовете по компютърно моделиране и информационни технологии. „Киберхигиената е ключова за социалното развитие и ще става все по-приоритетен въпрос с напредването на технологиите. Децата и учениците са особено уязвими в мрежата, защото са любопитни и ако нямат знанията да се защитават, лесно могат да станат жертва на киберпрестъпления“, посочи заместник-министърът.

Според Сачева трябва да се стимулират инвестициите в научни програми и разработки, свързани с киберсигурността и киберотбраната. Трябва да се подкрепят и малките и средни предприятия, които за разлика от големите мултинационални корпорации, нямат възможности за мащабни инвестиции в киберсигурност.

Тя допълни, че според скорошно изследване на обществено-политическите нагласи политиките на Министерството на образованието и науката за дигитализация на образованието са сред най-успешните и се възприемат добре от 49,6% от българите. Високо се оценява предприетата цялостна промяна на учебния процес, който да е насочен и да отговаря на съвременните комуникационни реалности.

 

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“