ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: МОДЕРНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА КАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

06.03.2019

Създаването на модерна образователна среда в училищата и детските градини е от важно значение за осигуряване на качествено образование и условие за задържането на децата в образователната система. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова във Видин, където в момента се извършват ремонти в четири училища и една детска градина в община Ново село с финансиране от европейски програми, с държавни и общински средства.

По думите на Михайлова когато има синхрон между местната и държавна власт и училищните ръководства, промяната се случва по-бързо. С близо 17 000 000 лева от ОП „Региони в растеж“ в момента във Видин са обновяват изцяло СУ „Цар Симеон Велики“ и ПМГ Екзарх Антим I“. Освен мерки за енергийна ефективност се строят физкултурни зали, обновява се отоплителната инсталация, оборудват се изцяло нови кабинети. В 43-те кабинета на „Цар Симеон Велики“ ще има видеостени, оптична мрежа и тонколони, което ще позволи провеждане на часовете по интересен за учениците начин. В професионалната гимназия по туризъм се изграждат нови кухни и кабинети, а проект за енергийна ефективност се изпълнява в ПГ "Проф.д-р Асен Златаров".

През 2018 и 2019 година предстои модернизиране на материалната база в над 500 училища и детски градини в България на стойност над 700 млн. лв. По време на граждански диалог с представители на местната власт, директори на училища и детски градини и граждани бе посочено, че качественото образование ще привлече инвестиции в регионите и по-високи доходи за младите хора. Акцент в разговорите бе осигуряването на мотивирани учители и постоянната им квалификация.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“