ЗАМЕСТНИК- МИНИСТЪР САЧЕВА: ОБСЪЖДАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА СТУДЕНТИТЕ В ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ ДА НЕ ПЛАЩАТ ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Начало » Последни публикации

17.04.2019

„През тази година имаме увеличение на записаните студенти в педагогическите специалности във висшите училища. Те са защитени и това дава право на студентите да получават по две стипендии. Обсъждаме и възможността мотивираните млади хора, които искат да станат учители, да не плащат такси за обучението си“. Това каза заместник-министър Деница Сачева на конференцията „Актуални политики практики в образованието“, която се проведе в Педагогическия колеж в Плевен. Тя обясни, че е много важно цялото общество да мотивира младите хора да стават преподаватели в детски градини и училища.


В момента учителите до 35-годишна възраст са около 13 500. В същото време на над 50 г. са 59 000 души. „В следващите години над 50 000 преподаватели ще се пенсионират, затова основно предизвикателство е да обезпечим системата с кадри. Вече наблюдаваме недостиг на учители по природни науки, информационни технологии и чужди езици“, посочи заместник-министърът и добави, че за преодоляването му се взимат мерки. Преди седмица беше одобрена националната програма „Мотивирани учители“, с която ще се даде възможност на 100 специалисти по математика, химия, физика, информационни технологии да придобият педагогическа правоспособност. Ще бъде създаден и корпус от 80 учители с поне 8-годишен стаж, които да бъдат изпращани в училища с по-ниски образователни резултати. Те ще получават до 500 лв. допълнително възнаграждение, както и средства за транспорт и за покриване на наем.


„Изпълняваме ангажимента си за двойно увеличение на заплатите. За първи път тази година учителските възнаграждения са над средните за страната. Нашата цел е в края на мандата средната заплата да е 1500 лв.“, посочи Сачева. По думите й учител е професия на бъдещето, която ще се развива бурно в следващите пет години. „Това е професия с постоянно подобряващи се условия на труд. Тя предоставя професионални и интелектуални предизвикателства и развитие на дигитални умения“, заяви още тя.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“