МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ОСИГУРИХМЕ 20 МЛН. ЛВ. ЗА НОВИ УЧИЛИЩНИ АВТОБУСИ

Начало » Последни публикации

18.05.2019

„Общините и училищата в момента разполагат с около 700 училищни автобуса, а с отпуснатите от правителството 20 млн. лв. ще бъдат закупени над 100“, това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си в област Смолян. Според него в последните години се работи активно за подмяната на онези превозни средства, които са амортизирани или крият рискове за учениците. В момента Министерството на образованието и науката обобщава нуждите от училищни автобуси във всички области, като приоритетно ще се предоставят нови там, където няма такива, или където имат нужда от подмяна. „Надявам се в бъдеще да продължим с тези усилия. Имаме голям брой пътуващи ученици, затова трябва да осигурим правото на всяко дете на образование“, каза министърът.

Красимир Вълчев се включи в тържествата по повод 180-годишнината на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Момчиловци, което обучава деца от пет населени места. Той благодари на учителите, че са направили от него духовен център с възможности за децата за пълноценен и щастлив живот и отбеляза, че това е едно от първите училища, в които гръцките букви са заменени със славянски.

Кметът на Смолян Николай Мелемов посочи, че учител е апостолска професия, а децата са бъдещето и капиталът на нацията. Областният управител Недялко Славов допълни, че подкрепата на държавата е признанието за труда на учителската общност.

Министър Вълчев посети и ОУ "Св. Св."Кирил и Методий“ в Смилян, където е завършено изграждането на спортната площадка, за която бяха осигурени средства от МОН в края на миналата година. Училището активно реализира проекти по националните програми, включително по модул "Музеите като образователна среда". С финансиране от МОН е подменена дограмата и е поставена топлоизолация на  сградата.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“