МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ЩЕ ОСИГУРИМ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ ОТ ЧУЖБИНА

Начало » Последни публикации

22.05.2019

Министерството на образованието и науката ще предприеме стъпки за популяризиране на българското висше образование. От една страна ще се стреми да увеличи приема на български студенти от историческите диаспори, а от друга страна са налице вече възможности за привличане на млади хора от  новите диаспори. Също така ще се организират информационни кампании, насочени към чуждестранните кандидати за висше образование. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на среща с ръководството и студенти във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Министърът посочи, че основно предизвикателство е увеличението на обучаваните в техническите и инженерните специалности. Именно в тези специалности, както и в медицинските, български висши училища са особено конкурентоспособни.

Министър Вълчев каза още, че от българските диаспори в Украйна и Молдова идват много добре подготвени млади хора. Засилва се интересът към българското висше образование и от страна на второто поколение българи, израснали на Запад. Министърът подчерта, че нараства необходимостта от специалисти и в ИКТ сектора.

Във Висшето училище по телекомуникации и пощи министър Вълчев посети  единствената у нас лаборатория по киберсигурност, изградена във висше училище.

Ректорът проф. Димитър Радев представи и предстоящата за откриване лаборатория за изследване на изкуствен интелект, за която във висшето училище ще бъде създаден и суперкомпютър.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“