МИНИСТРИТЕ КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ И АРБЕР АДЕМИ ПОЧЕТОХА ДЕЛОТО НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ В СКОПИЕ

Начало » Последни публикации

28.05.2019

Организиране на обучителни курсове за кандидат-студенти и съвместни чествания на исторически личности бяха част от темите, които обсъдиха министрите на образованието и науката на България и Република Северна Македония Красимир Вълчев и Арбер Адеми в Скопие. Двамата заедно почетоха делото на светите братя Кирил и Методий пред техния паметник в Скопие.
Важна и решаваща е работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, изтъкна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той определи като изключително положителна стъпка в отношенията между двете страни подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество през 2017 г., но подчерта важността и на неговото пълно прилагане. Само осмисляйки и почитайки общото ни минало, можем да градим общото си настояще и бъдеще в ЕС и НАТО, каза министър Вълчев.


Вече е постигнато съгласие да бъде предложено на двете правителства съвместно честване на Св. Св. Кирил и Методий. Съгласие за предложения към правителствата е постигнато и за съвместно честване на годишнини, свързани с цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум Преславски. Една от главните цели на Комисията е да бъдат подбрани общи исторически личности и събития, които да бъдат предложени на правителствата на двете държави за съвместни чествания, с оглед на общата ни история. Друга цел е - да бъде направен преглед на учебниците. Според Адеми комисията от експерти работи и се очакват нейните предложения.


Друго предложение на българската страна е висшите училища от двете държави да организират и кандидат-студентски борси. България иска да насърчава контактите между децата и младежите от двете страни и чрез летни лагери. Така ще се сближат учениците и младежите на двете страни, ще се насърчат контактите им, а межууниверситетското и междуучилищно сътрудничество ще спомогне за обмена на добри практики и реализирането на съвместни проекти, заяви министър Красимир Вълчев.
Министър Адеми подкрепи идеята за създаване на междууниверситетски мрежи, за да се развива образованието и науката в региона и висшите училища да са конкурентни.
Министър Вълчев поздрави домакина си за демократичния и прозрачен начин, по който бяха проведени президентските избори на 21 април и на 5 май т.г. и изрази увереност, че избирането на г-н Стево Пендаровски за президент на Република Северна Македония ще даде допълнителен тласък на двустранните отношения, както и ще спомогне за постигането на значим напредък по въпросите от общата ни история.


В Скопие министър Вълчев, придружен от посланик Ангел Ангелов, присъства на открит урок за 24 май в българското неделно училище „Здравей“. Децата получиха книги и техника за училището от министъра. Той благодари специално на домакините от общинското училище „Димитър Миладинов“, което безвъзмездно предоставя класни стаи за обучението на 31 деца. Освен уроци по български език и литература, история и география, учениците посещават и група за български народни танци. Училището се финансира през тази учебна година с 11 705 лева след спечелен проект по националната програма на МОН „Роден език и култура зад граница“. От следващата учебна година ще получава средства като включено в Списъка на българските неделни училища. Децата от Скопие ще посетят град Гоце Делчев, а след това ще им гостуват техните приятели от едноименното българско училище през есента.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“