ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА ВРЪЧИ НАГРАДАТА „НЕОФИТ РИЛСКИ“ НА ИЗЯВЕНИ ДИРЕКТОРИ И УЧИТЕЛИ ВЪВ ВРАЦА

Начало » Последни публикации

28.05.2019

„Всички изпитваме особено вълнение, когато сме застанали пред учителите и учениците, положили невероятно много усилия, труд, упоритост и постоянство, за да стигнат до успеха. Успехът е този, който винаги е водил нашето училище напред и е посочвал пътя, по който да върви българският учител“. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова се обърна към учителите и учениците на тържеството, организирано от Регионалното управление на образованието във Враца във връзка с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Тя определи ролята на учителя като най-важна в основата на процесите във всяко училище и посочи, че ако едно училище е успешно, то е успешно защото там има мотивирани ученици с амбициозни учители,  които дават всичко от себе си, за да успеят. На учениците Таня Михайлова пожела където и да бъдат по света някой ден, винаги да носят със себе си спомена за своите учители и усещането, че 24 май е най-истинският и най- българският празник.

Заместник-министър Михайлова благодари на всички, избрали учителската професия заради възрожденския дух, любовта и търпението, които носят в себе си и проявяват към своите ученици. Тя връчи ежегодната награда на Министерството на образованието и науката „Неофит Рилски“ на водещи директори и педагогически специалисти от област Враца със значим  принос в развитието на образованието. Отличието получиха и изявени участници в дейностите по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в системата на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст и ключови участници при реализирането на проект „Учене чрез практика“. Наградите бяха връчени от областния управител на Враца Малина Николова.

В рамките на събитието беше проведена и Заключителна конференция по проект „Целенасочено изграждане на капацитет за партньорство в професионалното образование и обучение в Дунавския регион за ефективно модернизиране на системите за професионално образование и обучение - Learning by Doing („Учене чрез практика)“, реализиран от РУО – Враца и Търговско-промишлената палата – Враца.

Специален акцент в конференцията бе подписването на документ за поемане на Ангажимент за политики за модернизация на професионалното образование и обучение чрез базирано на работа учене. Таня Михайлова подписа документа като заместник-министър, отговарящ  пряко на най-високо ниво за процеса на реализирането на държавната политика в областта на професионалното образование и обучение. Документът бе подписан и от областния управител и изпълнителния директор на ТПП-Враца. Заместник-министър Михайлова им благодари за подкрепата, която оказват за развитието на професионалното образование и обучение в региона.

„Тук всички работят не само за развитието на региона си, а за бъдещето на децата, които утре ще упражняват професия“, каза Таня Михайлова и допълни, че ключовите умения, които учениците усвояват в професионалните гимназии ще ги направят гъвкави и адаптивни, особено когато това се случва на конкретното работно място. 

От името на мениджърския екип и участниците в проекта „Учене чрез практика“ началникът на регионалното управление на образованието Галина Евденова изрази своята  благодарност на Таня Михайлова за оказаната подкрепа, сътрудничество и ангажираност при реализирането на проекта. Тя подчерта, че с нейните усилия тя е допринесла много за модернизиране на системата и за отваряне на образователните институции към потребностите на пазара на труда.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“