ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕТЪР НИКОЛОВ: ОТ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА ЗАВИСИ КАК ЩЕ ПРЕМИНЕ ОБЩЕСТВОТО В ДИГИТАЛНАТА ЕПОХА

Начало » Последни публикации

23.06.2019

Снимка: Заместник-министър Петър Николов: От образователната система зависи как ще премине обществото в дигиталната епохаS


Идеята за създаване на консорциум с университети от балканските държави, който да анализира състоянието на Балканите в резултат на четвъртата индустриална революция, бе обсъдена на научна сесия във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов заяви, че дигиталната революция е пряко свързана с решаването на големия проблем, който стои пред обществата – ще могат ли те да влязат в новата епоха в цялост, запазвайки характеристиките и възможностите си, или ще са разпаднат.

„Как България ще реши този проблем в най-голяма зависи от образователната система. Стремим се МОН, българските висши училища, научните институти и европейските ни партньори, на които много разчитаме, да изковем заедно една стратегия, с която да се движим в правилната посока. Много е важно българските университети да намерят своите партньори в различни краища на света – естествено Балканите, Югоизточна Европа са основен приоритет“, каза доц. Николов. По думите му тук живеем, имаме история на съжителство, история на културно, научно партньорство на заобикалящите ни страни.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“