ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА ПОСЕТИ РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ АНГЕЛ КЪНЧЕВ

Начало » Последни публикации

21.06.2019

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева посети  новоизградената база на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и се запозна с перспективите за развитие на научните изследвания в университета. Това стана по време на двудневна работна визита, в рамките на която заместник-министърът се срещна с бивши възпитаници на специалност „Европеистика“. На срещата участниците представиха редица проекти, които са реализирани в различните сфери на публичния, частния и неправителствения сектор.

В рамките на посещението бяха представени и проектите  „Университети за Наука, Информатика и технологии“ и  „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“.

Отборът на университета „HydRU Racing Team” показа свой прототип на градски автомобил, задвижван от водородна горивна клетка.  Колата ще бъде представена и в Англия, където в периода 2-5 юли ще участва поредния еко маратон за подобни прототипи. Автомобилът е изцяло създаден от студенти, докторанти и млади учени от различните факултети на Русенския университет.

В лабораторията „Човеко-модални интерфейси и 3D кинематика“ бяха демонстрирани възможностите на технологията за триизмерно принтиране. Екипът на проекта показа и своя виртуален музей, агроробот за прецизно земеделие и система за откриване на дим и пожари.

Карина Ангелиева обсъди с ръководството на университета възможността за изграждането на електронен портал „Наука“ в община Русе, който да е аналогичен на националния.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“