ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ПЕТ УЧИЛИЩА ЩЕ РАБОТЯТ ПИЛОТНО ПО ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ

Начало » Последни публикации

28.06.2019

„Пет училища в страната ще работят пилотно по програмата за превенция на насилието, която Министерството на образованието и науката разработи съвместно с УНИЦЕФ. Те ще са от различни населени места и ще обхващат ученици в различни възрасти. Благодарение на това ще направим по-добър анализ на съществуващите проблеми“, заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева на регионална конференция на тема „Интелигентни инвестиции в стратегии и партньорства за предотвратяване и справянето с насилието над деца“.

По думите й е необходима повече работа с родителите не само за намаляване на агресията, но и по теми като посещаването на детска градина и училище, социализация и развиване на емоционалната интелигентност на децата и учениците, придобиване на дигитални умения и медийна грамотност. „Създадохме национална програма, свързана с механизма за обхват в образователната система. Това е във фокуса на нашата политика, като до момента сме върнали или записали за първи път около 40 000 деца. Имаме и национална програма за работата с родителите за осигуряване на плавен преход от детска градина в училище. По нея имаме подадени 47 проектни предложения“, коментира тя. През тази учебна година в детските градини и училищата са били назначени още 400 психолози и педагогически съветници, както и 200 медиатори. Деница Сачева припомни, че с допълнителните средства за работа с деца от уязвимите също могат да се наемат образователни медиатори.

Заместник-министърът подчерта, че редовната посещаемост, инвестирането в умения на учениците са от изключително значение. Освен тях трябва да се подобри връзката с културата. „Силен акцент върху това сложихме чрез заниманията по интереси, както и с модул от национална програма, който позволява музеите, театрите и галериите да станат класни стаи. Имаме желание да разширим споразумението с Министерството на културата и учениците да могат да провеждат учебни занятия и в библиотеките“, каза още Сачева.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“