ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ПЕТ УЧИЛИЩА ЩЕ РАБОТЯТ ПИЛОТНО ПО ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ

Начало » Последни публикации

28.06.2019

„Пет училища в страната ще работят пилотно по програмата за превенция на насилието, която Министерството на образованието и науката разработи съвместно с УНИЦЕФ. Те ще са от различни населени места и ще обхващат ученици в различни възрасти. Благодарение на това ще направим по-добър анализ на съществуващите проблеми“, заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева на регионална конференция на тема „Интелигентни инвестиции в стратегии и партньорства за предотвратяване и справянето с насилието над деца“.

По думите й е необходима повече работа с родителите не само за намаляване на агресията, но и по теми като посещаването на детска градина и училище, социализация и развиване на емоционалната интелигентност на децата и учениците, придобиване на дигитални умения и медийна грамотност. „Създадохме национална програма, свързана с механизма за обхват в образователната система. Това е във фокуса на нашата политика, като до момента сме върнали или записали за първи път около 40 000 деца. Имаме и национална програма за работата с родителите за осигуряване на плавен преход от детска градина в училище. По нея имаме подадени 47 проектни предложения“, коментира тя. През тази учебна година в детските градини и училищата са били назначени още 400 психолози и педагогически съветници, както и 200 медиатори. Деница Сачева припомни, че с допълнителните средства за работа с деца от уязвимите също могат да се наемат образователни медиатори.

Заместник-министърът подчерта, че редовната посещаемост, инвестирането в умения на учениците са от изключително значение. Освен тях трябва да се подобри връзката с културата. „Силен акцент върху това сложихме чрез заниманията по интереси, както и с модул от национална програма, който позволява музеите, театрите и галериите да станат класни стаи. Имаме желание да разширим споразумението с Министерството на културата и учениците да могат да провеждат учебни занятия и в библиотеките“, каза още Сачева.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“