МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ГОЛЕМИЯТ РАЗГОВОР ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ Е КАК ДА УЧИМ

Начало » Последни публикации

11.11.2019

Ученето във висшите училища трябва да е ежедневно, в образованието нещата се получават с натрупвания.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за предизвикателствата пред висшето образование 30 години след прехода, организирана от Студентския съвет при УНСС. Той призова студентите да четат и решават задачи, да посещават редовно лекции, да участват в проекти. Големият разговор за висшето образование е как да учим и как се променят програмите на обучение, каза министър Вълчев. По думите му в следващите 50 години на днешните студенти все по-често ще се налага да сменят професията си и трябва да усвояват умения, които ще им позволят да се справят във времето на изкуствения интелект. Министър Вълчев подчерта, че ще е все по-важно човек да е креативен, да има социални умения, дигитални и граждански компетентности. Той посочи, че нерационалното търсене на висше образование заради самата диплома не е продуктивно, защото тя няма да им гарантира добър живот.

Връщаме висшите училища към традиционно силните профили, които дават качествено образование и гарантират реализация, каза министърът. Насърчаваме онези направления, където има традиции и от години е инвестирано в преподаватели и материална база, заяви министър Вълчев. Той апелира студентите и висшите училища да бъдат все повече свързани – училище с училище у нас или в Европа, училище с бизнес. Ако нашите училища се включат в университетски мрежи, студентите ни ще получават европейски дипломи, каза министър Вълчев. По думите му така все повече студенти ще остават у нас. Трябва да спрем образователната миграция, каза министърът и посочи, че нетната външна икономическата миграция все повече ще намалява. Това ще стане с повишаване на доходите във всички региони, но инвеститорите искат подготвени кадри, най-вече в инженерните и техническите специалности, където ще има най-висок ръст на доходите, каза министърът.

Инвестицията в добри учители и млади преподаватели, ролята на студентското самоуправление, промените в закона за висшето образование бяха част от дискутираните теми.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“