МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ПРИВЛИЧА С ПРАКТИЧНОСТ

Начало » Последни публикации

14.11.2019

"Професионалното образование привлича с практичност, затова е важно да увеличим инвестициите в модерно оборудване". Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на обновената със специализирано оборудване учебна лаборатория в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" в Плевен. В нея учениците се обучават как да контролират качеството на храни, напитки и суровини. В гимназията са инвестирани 60 307 лева, от които 53 707 лева са по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, а 6 600 лева са осигурени от бизнеса.

"Изключително важно е да имаме повече такива лаборатории, затова предвиждаме увеличение на средствата за модернизиране на професионалното образование. Ще включим и средни училища, които имат професионални паралелки, каза министърът. По думите му ще бъдат осигурени повече средства и за ремонт на ученическите общежития. Министър Вълчев заедно с представители на бизнеса присъства на демонстрации как се изследват различни суровини и храни с новата апаратура в лабораторията.

В училището се обучават 130 ученици в направление „Хранителни технологии“ по професии „Техник-технолог по качеството на храни и напитки“, „Техник-технолог по експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост“ и „Работник в хранително-вкусовата промишленост“. В Плевен министър Вълчев посети още Професионалната гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров“, която бе домакин на работна среща с експерти от няколко регионални управления на образованието. Гимназията подготвя специалисти в областта на приложното програмиране, техници на компютърни системи, специалности „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“ и „Технология на хомеопатичните и фитопродукти“, както и за професия „Организатор интернет приложения“, специалност „Електронна търговия“.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“