НАПУСНА НИ АКАДЕМИК БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ - УЧЕН ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА И ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ ВИЗИОНЕРИ ЗА КАЧЕСТВЕНИ ПРОМЕНИ В ОБРАЗОВАНИЕТО

Начало » Последни публикации

20.01.2020

Всички ние посрещаме с дълбоко съжаление тъжната вест за кончината на академик Благовест Сендов. Изразявам искрените си съболезнования към неговото семейство. Академик Сендов бе от онези вдъхновяващи личности, които не само са изцяло отдадени на науката, но успяват да увлекат и своите ученици и последователи. Той бе предан на математиката и до последно се стремеше да провокира интереса и любопитството на младите хора към науката. Академик Сендов е един от първите визионери за качествени промени в българското образование – както в методите на обучение, така и в заниманията с математика и програмиране от ранна възраст, въвеждането на интердисциплинарно обучение. Почти половин век по-късно времето неоспоримо доказва неговите идеи.

Академик Сендов бе ректор на Софийския университет (1973-1979) и Председател на Българската академия на науките (1988-1991), член на Съюза на учените, Съюза на математиците в България (СМБ), на Американското математическо дружество (AMS) и на Британското компютърно дружество, член (1986-1990) на Изпълнителното бюро и Генералния комитет на Международния съвет на научните съюзи (ICSU), Председател и почетен председател на Международната асоциация на университетите (от 1985). Той намира време и сили и за обществената си дейност като народен представител и председател на Народното събрание, по-късно и посланик на страната ни в Япония.

Поклон пред паметта на човека, учения, преподавателя и вдъхновителя на няколко поколения академик Благовест Сендов!

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“