МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: АКЦЕНТИРАМЕ ВЪРХУ ПРОМЯНАТА В МЕТОДИТЕ НА ПРЕПОДАВАНЕ И ИНОВАЦИИ В УЧИЛИЩЕ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ

Начало » Последни публикации

04.02.2020

Инвестираме все повече средства във все по-модерни кабинети и лаборатории за обучение по STEM дисциплини и иновации. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещението си в област Варна. По думите му през следващата година акцентът ще бъде върху промяна на методите на преподаване, обмен на иновации и модернизация на учебната среда. Тя трябва да стимулира интереса към учене. Теми на разговорите с учителите бяха облекчаването на учебните програми и увеличаване на практическите занимания. Необходимо е също засилване на кариерното ориентиране на учениците към изучаване на професии.

Министър Вълчев посети училища и детски градини в общините Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово, а също и проведе работни срещи с директори, учители, социални партньори и представители на местната власт. Общините са сред най-важните ни партньори, подчерта министър Вълчев по време на дискусиите, свързани с учебния процес, материалната база и транспорта на ученици и учители. Директори информираха как използват отпуснатите от МОН допълнителни средства за работа с деца и ученици от семейства с по-слабо отношение към образованието. В тези случаи ролята на медиаторите е особено важна, казаха учители. Те оценяват, че допълнителната подкрепа, която се осигурява чрез европейски проекти като „Подкрепа за успех“ и „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, също насърчава децата в училище. Според учителите посещаването на детска градина от най-ранна възраст е от особена важност за развитието на най-малките.

В Старо Оряхово министър Вълчев посети основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, а в Долни чифлик - детска градина „Мечо Пух“. В Дългопол той разговаря с екипа в ДГ „Детелина“. Посещението в Провадия включваше срещи в Първо основно училище „Христо Смирненски“ и професионална гимназия по селско стопанство, както и професионалната гимназия в Суворово, където също се подготвят необходими кадри за аграрния сектор.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“