МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МЛАДЕЖТА В БОРИСОВАТА ГРАДИНА

Начало » Последни публикации

12.08.2012

Под мотото „Изграждане на един по-добър свят: Партниране с младите" на 12 август 2012 година бе отбелязан Международния ден на младежта. Кулминацията на националното честване бе организирана в Борисовата градина в София. Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова честити празника на младите хора: „През тази година се случи нещо много важно за всички, а именно беше приет за първи път Закон за младежта, който урежда отношенията на младежките организации с държавните органи. Надявам се тези отношения да бъдат подобрени през следващите години. Младите хора в Европа са 96 милиона, те са нашето бъдеше и съзнаваме колко важна задача стои пред нас да осигуряваме това бъдеще. Ние разчитаме на всички млади хора да помагат на държавата и заедно да осигурим по-добро бъдеще за всички.”

Специално за събитието в Борисовата градина бяха изградени 14 шатри, в 7 от които бяха представени програми, мерки и проекти в подкрепа на младите хора в страната. Дейности на младежки организации бяха представени и на други 7 павилиона.

В празника се включиха млади хора от 24 държави, между които Италия, Испания, Португалия, Полша, младежка делегация от Южна Корея, музиканти от Турция и др.

На 12 август се състоя и финалното състезание на отборите – открити занимания в младежки работилници, които допринасят за развиване на различни умения у младите хора – за вземане на решения в екстремни ситуации, изграждане на партньорство и работа в екип. Победители са всички млади хора, участници в състезанията, чиито знания и умения ще подпомогнат тяхното личностно развитие. За тях имаше награди от спонсорите на празника.

Бяха обявени и отличията за участващите 34 организации в конкурса на Министерството на образованието, младежта и науката ”Успешни партньорства в младежката сфера”. Наградените са три отбора:

  1. Народно читалище „Прогрес 1939“, Златоград – инициативите „Летни образователни програми” и „ Конкурс за рекламни материали за Старцево” и проект „Пътешествия из Европа”, финансиран от европейската мрежа „Европа директно“.
  2. Младежки клуб „Българи”, Дряново - проект „Живей в реалността”, финансиран от Националната програма за младежта (2011-2015).
  3. Неформална група „Екология и здраве”, Благоевград – проект „Младежта на колела”, финансиран по програма „Младежта в действие“ на ЕК.

Млади таланти от Музикалното училище в София, бийтбоксер Филип и изпълнители на училището за улични танци, демонстрираха изпълнителско изкуство на откритата сцена в Борисовата градина.

Честването бе организирано от Министерството на образованието, младежта и науката, Националния център „Европейски младежки програми и инициативи", Центъра за развитие на човешките ресурси, Столична община в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, БГ Радио, Сити ТV, вестник „Аз Буки” и младежки организации.

Организаторите на празника са убедени, че не само отличените заслужават поощрение, а и всички които развиват дейности в подкрепа на младите хора.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“