МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ НА 13-ТИЯ СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО „ПИРИН ПЕЕ"

Начало » Последни публикации

05.08.2012

На 5 август т.г., в местността „Предел”, Община Разлог се проведе XIII Събор на народното творчество „Пирин пее” - 2012 г., който всъщност е юбилейно 50. издание на събора.

Като поздрави гостите и участниците в събора, министър Игнатов изтъкна, че началото на този събор трябва да се търси преди много повече от 50 години, защото ако се върнем и 500 години назад, пак ще открием подобни събори. „Историята на нашата култура, въобще културата като феномен е по-древна от историята на държавата. И историята на нашите ритми, на нашите песни, на нашите танци е по-древна и от историята на античната цивилизация. Корените й се губят някъде към четвърто, трето хилядолетие преди Рождество Христово”, сподели още той. Сравнявайки участниците в тези събори с щафетни бегачи, той изрази особената си почит към тях и всички влюбени в нашето народно творчество, влюбени в българските песни, в българските танци, защото именно те предават щафетата на следващите поколения и пренасят това древно знание, превръщайки го в активно поведение на всички присъстващи.

На събитието присъстваха президентът на Р България Росен Плевнелиев, народни представители, кметът на Разлог Красимир Герчев, над 2500 изпълнители и 10 хиляди зрители.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“